Podstawowe pojęcia
Zdrowie
to stan dobrego samopoczucia fizycznego, psychicznego i społecznego, a nie tylko brak choroby lub kalectwa i niepełnosprawności (WHO 1947).
Promocja zdrowia
- jest to proces umożliwiający ludziom zwiększanie kontroli nad swoim zdrowiem oraz jego poprawę (Karta Ottawska)
- jest dyscypliną nauki i sztuką wspomagania ludzi w dokonywaniu zmian w ich stylu życia, aby mogli zbliżyć się do optimum swego zdrowia (wg O’Donnell’a)
SzPZ to siedlisko (czyli miejsce, w którym żyje, pracuje, uczy i bawi się wielu ludzi, obowiązują w nim specyficzne normy i prawa, każdemu przypisane są pewne obowiązki), w którym społeczność szkolna – pracownicy i uczniowie:
- podejmują wspólne działania dla poprawy swego zdrowia i samopoczucia (przez zmianę zachowań zdrowotnych, tworzenie zdrowego środowiska fizycznego i społecznego),
- uczą się jak zdrowiej i lepiej żyć (przez edukację zdrowotną, rozwój osobisty, społeczny
i zawodowy),
- zachęcają innych w swym otoczeniu, zwłaszcza rodziców, do podobnych działań (przez otwartość i dialog, partnerstwo, współdziałanie).
Historia Projektu Szkoły Promującej Zdrowie
1986 - Konferencja międzynarodowa ,,Szkoła promująca zdrowie” w Peebles Szkocja.
1991 - Zainicjowanie przez WHO projektu pilotażowego w Czechach, Polsce, Słowacji i na Węgrzech.
Rozpoczęcie projektu pilotażowego Szkoła Promująca Zdrowie w 14 szkołach na podstawie porozumienia między Ministrem Edukacji Narodowej oraz Ministrem Zdrowia i Opieki Społecznej.
Utworzenie Polskiego Zespołu ds. Projektu Szkoła Promująca Zdrowie pod kierunkiem prof. Barbary Woynarowskiej, która zostaje pierwszym Krajowym Koordynatorem.
1992 - Utworzenie Europejskiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie pod patronatem WHO.
Przyjęcie Polski do Europejskiej Sieci.
Powstanie pierwszej nowej sieci w woj. podkarpackim.
Standardy Szkoły Promującej Zdrowie
- Szkoła Promująca Zdrowie pomaga członkom społeczności szkolnej (w tym rodzicom) zrozumieć i zaakceptować koncepcję szkoły promującej zdrowie.
- Szkoła promująca zdrowie zarządza projektami promocji zdrowia w sposób sprzyjający:
- Uczestnictwu, partnerstwu i współdziałaniu społeczności szkolnej, w tym rodziców i społeczności lokalnej.
- Skuteczności i długofalowości działań.
- Prowadzi edukację zdrowotną uczniów i pracowników, oraz dąży do zwiększenia jej jakości i skuteczności.
- Tworzy klimat społeczny sprzyjający:
- satysfakcji z nauki i pracy w szkole, osiąganiu sukcesów oraz wzmacnianiu poczucia własnej wartości u uczniów i pracowników,
- zdrowiu i rozwojowi uczniów i pracowników,
- uczestnictwu, partnerstwu i współdziałaniu członków społeczności szkolnej, rodziców i osób ze społeczności lokalnej.
- Tworzy środowisko fizyczne sprzyjające zdrowiu, bezpieczeństwu i dobremu samopoczuciu uczniów i pracowników.
Uczestnicy
- Uczniowie
- Nauczyciele
- Rodzice
- Inni pracownicy szkoły
- Inne osoby ze społeczności lokalnej
PROMUJEMY ZDROWIE!
Od wielu lat Szkoła Podstawowa Nr 22 w Rzeszowie podejmuje działania promujące zdrowy styl życia, posiada Miejski i Wojewódzki Certyfikat Szkoły Promującej Zdrowie.
Naszymi priorytetami są:
- Zapewnienie uczniom poczucia bezpieczeństwa na zajęciach szkolnych i poza nimi, rozwój osobisty i respektowanie norm społecznych.
- Podnoszenie poziomu higieny osobistej i czystości otoczenia.
- Właściwe odżywianie się i zdrowa żywność.
- Propagowanie aktywnego stylu życia.
By dzieci w naszej szkole czuły się bezpiecznie:
- Realizujemy różne programy profilaktyczne.
- Eksponujemy zasady dobrego zachowania.
- Współpracujemy ze specjalistami: pedagogami, psychologami, terapeutami.
- Nie zostawiamy żadnego dziecka samego z jego problemami.
- Mamy profesjonalny monitoring.
Dbamy o higienę i czystość otoczenia poprzez:
- Włączanie się w akcje miejskie, wojewódzkie i ogólnopolskie, jak np. Sprzątanie Świata, Moje miasto bez elektrośmieci, Fundusze za puste tusze, Wiecznie Zielone Drzewo, itp.
- Promujemy tematykę higieny i czystości otoczenia podczas warsztatów, w pogadankach, na gazetkach, w szkolnych publikacjach i przedstawieniach.
- Realizujemy te zagadnienia poprzez twórczość plastyczną, literacką.
Wdrażamy do świadomych decyzji dotyczących zdrowego stylu życia:
- Realizujemy wiele programów edukacyjnych, np. „Mamo, tato, wolę wodę”, Nie pal przy mnie, proszę”, „Owoce i warzywa w szkole”, „Mleko w szkole”, „Mam kota na punkcie mleka”, „Czas na zdrowie” i inne.
- Przygotowujemy zdrowe, smaczne posiłki na lekcjach pamiętając, że każdy kęs ma swój sens.
- Zapraszamy profesjonalistów na pogadanki do szkoły.
Propagujemy aktywny styl życia poprzez:
- Naukę pływania na basenie i wyjazdy do Parku Wodnego w Krakowie.
- Turnieje gier i zabawy.
- Wycieczki rowerowe i spływy kajakowe.
- Zimowe, białe szaleństwo (narty, sanki).
- Wiosenne rajdy i wycieczki.
- Gimnastykę korekcyjną.
- Zajęcia taneczne.
- Sportowy Dzień Dziecka.
Zdrowe odżywianie to od wielu lat jeden z naszych priorytetów.
Już od pierwszej klasy uczniowie naszej placówki dowiadują się, czym dla naszego organizmu jest jedzenie, co warto jeść często, co tylko czasem, a czego unikać i dlaczego. Dzieci uczą się również higienicznego i kulturalnego spożywania posiłków.
Wdrażając do świadomych decyzji dotyczących zdrowego stylu życia:
- Realizujemy wiele programów edukacyjnych, które nie tylko dostarczają wiedzy, ale przede wszystkim stwarzają możliwość podjęcia działań praktycznych.
- Przygotowujemy zdrowe, smaczne posiłki na lekcjach: kanapki z pastami serowymi, rybnymi, sałatki, twarożki, koktajle, soki. Czasem są dania nietypowe, np. zabawne marchewkowe przysmaki, czy jabłkowe fantazje.
- Organizujemy szkolną imprezę Master Chef.
- Poznajemy smaki różnych herbat – podczas „otwieranej” u nas okolicznościowo „herbaciarni”, gdzie serwowane są herbatki białe, zielone, czerwone, czarne, smakowe, owocowe czy ziołowe.
- Zwiedzamy gospodarstwa ekologiczne, piekarnie i poznajemy proces powstawania żywności.
- Zapraszamy profesjonalistów na pogadanki do szkoły. Gościliśmy np. przedstawicielki Fundacji Drzewo Życia, które uczyły nas, jak unikać groźnych chorób żywieniowych (anoreksji, bulimii), Podkarpackiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych, prezesa Stowarzyszenia Zdrowia i Natura, pszczelarzy, piekarzy itp.,
- Przygotowujemy gazetki na szkolnym korytarzu i artykuły w szkolnej gazetce „Pisak”.
- W szkolnym sklepiku możemy kupić pożywne kanapki na świeżym pieczywie (zarówno jasnym, jak i ciemnym) z warzywami, serkiem, soczki owocowo- warzywne, owocowe chipsy.
- Układamy zdrowe jadłospisy i pamiętamy, że każdy kęs ma swój sens!
- Organizujemy coroczną imprezę pt. Dni Zdrowia, gdzie eksponujemy powyższe treści.