Cele: kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych, promocja zdrowej diety bogatej w owoce i warzywa oraz produkty mleczne.
Działania: przeprowadzenie lekcji, organizowanie wystaw, prezentacji, wydawanie gazetek dotyczących znaczenia warzyw i owoców w żywieniu, zajęcia praktyczne w sadach, ogrodach, wycieczki do gospodarstw rolnych.
Cele: Zmniejszenie ilości zachorowań na inwazyjną chorobę meningokokowi, edukacja w zakresie profilaktyki zakażeń meningokokowych.
Działania: rozdanie ulotek, pogadanki na temat meningokoków na godzinach wychowawczych, poinformowanie klas o możliwości szczepień ochronnych.
Cele: promowanie idei zdrowego stylu życia, właściwego odżywiania i aktywności fizycznej wśród młodzieży.
Działania: zapoznanie z filmami edukacyjnymi „Śmietnik w mojej głowie”, zdobywanie i rozpowszechnianie w społeczności szkolnej wiedzy z zakresu dokonywania służących zdrowiu wyborów, przygotowanie scenariusza szkolnego festynu zdrowia.
Cele: edukacja dzieci i młodzieży w zakresie właściwego odżywiania się oraz zachęcenie do spożywania mleka i przetworów mlecznych, jako składnika zbilansowanej diety.
Cele:promocja zasad aktywnego stylu życia i zbilansowanej diety.
Cele:kształtowanie zachowań i stylów życia korzystnych dla zdrowia psychicznego.
Cele:wdrażanie odpowiednich nawyków żywieniowych oraz ograniczenie problemu nadwagi i otyłości.